De Beste Luchtreinigers
Wat luchtreinigers werkelijk doen

Wat luchtreinigers werkelijk doen

Geplaatst door 03-05-2023 19:27 door Ferry Muts

Heb je er ooit bij stilgestaan wat luchtreinigers eigenlijk doen? Luchtkwaliteit is een belangrijke factor in de volksgezondheid, maar toch begrijpen velen van ons niet echt wat luchtreinigers doen om onze binnenlucht te verbeteren. Vandaag gaan we in meer detail uitleggen hoe luchtreinigers kunnen helpen om onze luchtkwaliteit schoner en gezonder te houden.

De lucht die we binnenshuis inademen kan tot vijf keer meer vervuild zijn dan de lucht die we buiten aantreffen. Dit komt vooral door de dagelijkse verontreinigingen die in de lucht vrijkomen, zoals stof, rook, chemische gassen, schimmel, huidschilfers van huisdieren en andere deeltjes. Luchtreinigers helpen deze lucht te reinigen door deze verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren voordat ze onze longen bereiken.

Luchtreinigers zijn er in verschillende vormen. De populairste types zijn mechanische filters, die ingebouwd kunnen worden in airconditioningsystemen of op zichzelf staande luchtreinigers. Deze luchtfilters moeten regelmatig vervangen worden, afhankelijk van het gebruikte type filter, om ervoor te zorgen dat ze verontreinigende stoffen in de binnenlucht blijven opvangen en verwijderen.

Dan zijn er elektrostatische luchtreinigers, die ook meestal in airconditioners worden ingebouwd. Deze werken door elektrische ladingen door de lucht te sturen om deeltjes in de lucht aan te trekken en te vangen. Ze zijn effectiever in het uitfilteren van kleine deeltjes zoals rook en schimmelsporen, die bij inademing ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Tenslotte zijn er ionisatoren, die ozon creëren door positief geladen ionen in de lucht te brengen. Ozon is een effectieve luchtreiniger, maar het is belangrijk om ozonveilige ionisatoren te gebruiken, want te veel ozon kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Welk type luchtreiniger je ook gebruikt, ze werken allemaal door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren voordat ze je longen bereiken. Dus door te investeren in een luchtreiniger van goede kwaliteit kun je ervoor zorgen dat de lucht die je binnenshuis inademt schoon en veilig is voor jou en je gezin.