De Beste Luchtreinigers

De verschillende soorten luchtreinigers en hoe ze werken

Geplaatst door 24-10-2022 12:00 door Rianne Wesselink

Schone lucht is essentieel voor een gezond huis en een gezond gezin. Met de toename van luchtverontreinigende stoffen in ons milieu zijn luchtreinigers belangrijker dan ooit. Luchtreinigers zijn apparaten die speciaal ontworpen zijn om ongewenste deeltjes, zoals stof, bacteriën, huidschilfers van huisdieren, pollen en rook, uit de lucht in je huis te verwijderen. Maar niet alle luchtreinigers zijn gelijk. Om je te helpen de juiste te kiezen voor je huis en de gezondheid van je gezin te beschermen, volgt hier een overzicht van de verschillende soorten luchtreinigers en hoe ze werken:

HEPA-filters: Deze luchtreinigers, ook bekend als "high-efficiency particulate air filters", gebruiken een dik filter van dichte vezels om deeltjes uit de lucht te verwijderen. Terwijl de lucht door het filter stroomt, worden de deeltjes opgevangen en in het filter gevangen. HEPA filters worden veel gebruikt omdat ze effectief tot 99,97% van de deeltjes met een grootte van 0,3 micron kunnen verwijderen.

Actieve koolstoffilters: Actieve kool is een poreus materiaal dat gasvormige verontreinigingen bindt en absorbeert. Terwijl de lucht door het filter stroomt, worden vluchtige organische verbindingen, zoals rook, dampen en geuren, geadsorbeerd en gevangen in de actieve kool.

Elektronische luchtreinigers en ionisatoren: Deze luchtreinigers gebruiken een proces dat bekend staat als "elektrostatische neerslag" om de lucht te filteren. Als de lucht door de luchtreiniger stroomt, wordt deze geladen met een elektrisch veld onder hoge spanning, waardoor schadelijke deeltjes elektrisch geladen worden en aangetrokken worden door een verzameloppervlak.

UV luchtreinigers: Deze luchtreinigers zenden een korte golf ultraviolet licht uit dat het DNA vernietigt van alle bacteriën, schimmels en virussen die het licht passeren. Dit type luchtreiniger is het meest effectief in het elimineren van geuren, allergenen en gassen die in je lucht aanwezig kunnen zijn.

Lucht Ozon Generatoren: Deze luchtreinigers laten ozon, een krachtig oxidatiemiddel, vrij in de lucht. Ozon vernietigt bacteriën en bepaalde geuren, maar kan ook gevaarlijk zijn als het zich in grote hoeveelheden ophoopt.

Het kiezen van de juiste luchtreiniger hangt af van de behoeften en voorkeuren van je huis. HEPA filters, actieve koolfilters en elektronische luchtreinigers zijn de meest voorkomende en bieden effectieve manieren om het aantal deeltjes in je huis te verminderen. UV luchtreinigers kunnen een uitstekende keuze zijn voor grondige desinfectie en ontgeuring van je lucht. Ozongeneratoren zijn alleen geschikt voor kortdurend gebruik, omdat langdurige blootstelling aan ozon schadelijk kan zijn.